бг

eng

История

 

UnderGara (Под гарата) е проект, създаден през 2013 година и работи за качественото облагородяване на територията на запустялото пространство “Ротондата” пред Централна ЖП гара и е сред пионерите в съживяването на промишлената зона извън историческия център на София. С акцент върху най-широкоформатни социално-културни проекти и разнообразна аудитория, предопределена от мястото. UnderGara цели да бъде мощен стимул за себеизразяване и трибуна на креативни хора.

 

През 2003 г. по времето на кмета Стефан Софиянски се направи ремонт на пространството пред Централна гара. За ремонта на предгаровия площад и подлезите общината плати 20 млн. лв. Шатрата струваше на софиянци над 1,6 млн. лв. и имаше гаранция от 20 г., но малко след пускането й в експлоатация се наложи конструкцията да бъде укрепвана.

 

Пространството запустява поради ред причини, сред които поставените високи наеми. Така се изгражда пазарна и хранителна структура в близост до предгаровото пространство. Така като част от работна група на Водна Кула Арт Фест през 2013 идва и проекта UnderGara, следвайки редица европейски примери на запустяли пространства в индустриалните части на градовете и около гарите.

 

 

Социологическо изследване

 

Изтеглете от тук.

 

 

Презентация

 

Изтеглете в PDF формат от тук.

Изтеглете в PowerPoint формат от тук.

© 2015 UnderGara. Всички права запазени.

 

дизайн: Мартина Стефанова

Сайтът е част от проект, финансиран по програма "Европа" на Столична община за 2015 г.

Нито една част от съдържанието на този сайт не отразява официална позиция на Столична община.